Kevätkokous Lehmossa otti kantaa sote-palveluihin

20.4.2024


Siun soten ja hallituksen palvelumalli eläkeläisille

Siun sotessa on aloitettu palvelustrategian toimeenpano. Perustasolla strategia perustuu seitsemään laajan palvelun sote-asemaan, joihin palveluja keskitetään. Samalla lakkautetaan terveysasemia ympäröivistä kunnista. Nämä korvataan liikkuvilla palveluilla pääosin kiinteissä toimipisteissä. 

Toimeenpano on aloitettu Nurmeksen sote-asemalta, johon siirretään Juuan kunnan ja Valtimon pitäjän nykyiset toiminnot. Palvelujen järjestämissuunnitelmalla on yleistä mielenkiintoa siksi, että paikallisten vaikutusten lisäksi on vaara, että tästä tulee sapluuna, jota virkahenkilöt soveltavat kaikkine puutteineen loppuihin kuuteen sote-asemaan koko maakuntaan. 

Valmistuneen suunnitelman henki on, että vain lakien minimivaatimukset täytetään. Mitään perustason palveluja vahvistavaa ja kehittävää suunnitelma ei sisällä. 
Sote-uudistuksen tavoitteista perustason ja erikoistason integraatiosta tai toisaalta sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen integraatiosta ei mainita edes tavoitetasolla. 

Juuri perustason palvelut ovat kuitenkin eläkeikäiselle väestölle olennaiset. Esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidon jatkuvuus edellyttää säännöllistä seurantaa, samoin lisääntyvä tarve sosiaalipalveluihin. Vahvistamalla perustasoa vähennetään kalliin erikoissairaanhoidon tarvetta. On päästävä omahoitaja-malliin sekä sosiaali- että terveyspalveluissa ja omalääkäri-malliin terveydenhuollossa. 

Etäpalvelujen voimakkaan lisääntymisen vuoksi tarvitaan tuettuja digipalvelujen asiointipisteitä.  Kaikilla, varsinkaan iäkkäillä, ei ole tekniikkaa eikä kykyä käyttää monipuolistuvia etäpalveluja itsenäisesti kotoa. Palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden nimissä pitää olla paikka, josta etäpalveluja voi käyttää turvallisesti ja ilman omia digitaitoja. 

P-K:n väestöstä 31 % on 65 vuotta täyttäneitä suunnittelujakson lopussa vuonna 2027. Siksi on oltava suunnitelma, miten eläkeikäisten palvelutarpeen kasvuun vastataan. 

Hallitus petti lupauksensa olla koskematta eläkkeisiin. Heti aluksi eläkkeensaajan asumistuet jäädytettiin, tukeen ei tule vuosittaisia indeksikorotuksia. 

Kehysriihessä hallitus päätti alentaa eläkeläisten toimeentuloa kiristämällä verotusta. Purra (ps) sanoo sen koskevan vain hyvätuloisia; onko 1900 €/kk brutto eläkettä saava hyvätuloinen? 

Yleisen alv:n korotuksen aiheuttama kaikkien hintojen nousu iskee pahasti pienituloisiin, myös eläkeläisiin. Alv:n suhteellinen osuus menoista on yli kaksinkertainen kahdessa alimmassa tulokymmenyksessä verrattuna kahteen ylimpään. Toisin kuin hallitus väittää, hintojen nousu koskee myös ruokaa, lääkkeitä ja henkilökuljetuksia. Ei ruoka sinne kauppaan ilmesty suoraan pellolta, eivätkä lääkkeet apteekkiin tehtaalta ja bussitkin tarvitsevat polttoainetta. 

Terveydenhuollon maksujen korotukset koskevat suurelta osin eläkeläisiä. Tulee valintoja, ostanko ruokaa vai käynkö lääkärissä. 

Hallituksen toimet lisäävät eläkeläisköyhyyttä. Tulemme näkemään katastrofeja.